Çocuğuma bağırmak istemiyorum!

Çocuğunuza bağırmak istemiyor musunuz? Öyleyse bağırmayın. Peki bu nasıl olacak dediğinizi duyar gibiyim. Öncelikle niçin çocuğa bağırılmamalıdır? 

Ses tonunun yükselmesi iki şekilde olabilir. Birincisi gerçekten çocuğa sesin duyurulması durumu. 

Bu durumda içinde bulunulan şartlar normal ses tonu ile iletişimi zorlaştırıyordur ve bunun için ebeveyn sesini yükseltmek zorunda kalır. Bunun bir sakıncası yoktur. 

Diğeri öfke ile sesin yükseltilmesidir. İşte bu genelde zarar vericidir. Bazı anne-babalar ‘ama bağırmayınca duymuyor veya dediğimizi yapmıyor’ derler. Çok doğrudur. Çünkü çocuk ebeveyninin yüksek ses tonunu duymadığı sürece onu anlama gereği duymaz. Ve bir süre sonra çocuk bu yüksek ses tonundan da etkilenmemeye ve ebeveynine tepkisiz kalmaya başlar. 

Demek ki çocuğa bağırılmamasının ilk sebebi çocuğu duyarsızlaştırmamak ve ebeveyn-çocuk diyaloğunu zedelememektir. Bunun dışında ebeveynin bağırarak isteklerini yaptırması, çocuğun bu davranışı modellemesine sebep olur. Bir süre sonra çocuk da anne-babasına, kardeşlerine veya çevresindeki diğer insanlara bağırmaya başlar. Bütün bunlardan dolayı çocuğa bağırılmamalıdır.

Öyleyse ne yapmalı?

Öncelikle şayet çocuğunuz sizi algılayacak yaşta ise onunla konuşun ve ona bundan böyle ev içinde yüksek ses tonu ile konuşmadan iletişim kurulmasının önemini anlatın. Ve karşılıklı karar vererek oto kontrolünüzü elden bırakmayın. 

Bu anlaşma sonrası çocuğunuz belki hemen anlaşmaya uymayacaktır. Bu durumda sabırlı olmanız ve öfkenizi bastırmanız gerecektir. Bunun dışında çocuğunuzun normal ses tonunuzla konuştuğunuzda sizi anlamasını sağlamak için imkan oluşturun. 

Mesela TV seyrediyorsa, uzaktan ona seslenmek yerine kısa bir süre yanına, belki duruma göre önüne geçin, güzel bir şekilde meramınızı dile getirin. 

Unutmayın çocuktan alacağınız yanıt her zaman istediğiniz gibi olmayabilir. Bu sebeple hazırlıklı olun ve öfkelenerek “bağırmayacağım” kararınızı unutmayın. Şayet çocuğunuz henüz çok küçükse, sadece sabırlı olmanız yeterli olacaktır. 

Bir süre sonra çocuk bağırma davranışını unutacak ve normal ses tonunuz onun sizi duymasına yetecektir.

Güncel Yazılar

Nasıl Randevu Alabilirsiniz?

E-MAIL

info@verdadanismanlik.com

TELEFON

0157 539 598 57